Categories

Keywords

Min første 3D Printer

Efter at have være på Århus Mini Maker Faire, blev jeg  inspireret til at nu skulle det være - jeg ville bygge en 3d printer. Jeg lavede en del research på nettet og endte med et færdigt Kina byggesæt. Det er mine første erfaringer med 3d printer, så jeg gik efter en billig løsning.

Jeg købte et byggesæt “Geeetech 3D printer Prusa i3” på aliexpress til 216$ sent fra tyskland (så der ikke kommer told på). Den kan godt findes billigere hvis man vil have den sendt fra Kina. De forskellige Geeetech modeller findes i mange varianter, og der bliver løbende lavet om i diverse detaljer. Jeg modtog pakken efter 5 dage, og her er hvad den indeholdt:

Alting var godt organisered i små poser med nummer. Alle plexiglas delene med nummer - så selv om der er mange dele er det forholdsvis nemt og finde rundt i.

Bygge/samle printeren

Det tog ca. en dag at samle printeren, manualen der følger med er ganske god i forhold til hvad jeg forventede at sådan et Kina produkt. Der er dog fejl og mangler i manualen - et par skruer hvor der bliver angivet forkert længde, og generelt glemmer de skiver, at der skal skiver på ved de fleste plexiglas samlinger. I første omgang var jeg lidt i tvivl om der nu var skiver nok fordi de ikke blev nævnt, men det viste sig at der var rigeligt. Der er også en del extra skruer med i sættet.

Problemer

Første gang jeg satte strøm til fandt jeg hurtigt ud af at X aksen var orienteret forkert så den kørte væk fra “home” kontakten. Jeg fik hentet Marlin software til printeren og det var rimeligt nemt at ændre retningen. Det største problem var at jeg allerede havde installeret den nyeste version af Arduino IDE, samt nyere version af nogle af de libraries for Marlin også benytter, og det virkede ikke sammen. Jeg måtte rette flere ting før det virkede - jeg fik desværre ikke skrevet ned hvad jeg rettede, men jeg går udfra at en nyere version af Marlin vil blive rettet til. (Det er det store problem med den måde som Arduino IDE og libraries er bygget op - det er ikke muligt at køre med forskellige versioner)

Extruder problemer: Første test print blev med ABS plast (fordi jeg ikke havde fået PLA endnu). I starten gik det fint, men så begyndte den periodisk ikke at extrudere noget plast. For at gøre en lang historie kort (det tog mig næste en uge) - jeg prøvede alt - rense dysse - ny plast nu PLA - forøge tryk på extruder fjedder - filter på filament med olie smøring - langsommere print, diverse justeringer at slicer settings. Til sidst fandt jeg ud af at der var en lille revne i extruder armen så den gav efter og derfor ikke leverede et ordentligt tryk. Den blev limet og det virkede kort varigt - den revnede igen et andet sted. Dette skete flere gange - og jeg må bare konstatere at det er en meget dårlig arm der følger med.

Tid sidst lykkedes det mig at printe en ny arm - og herefter kører det bare. Så et godt råd hvis du har en extruder arm i plast: start med at printe en reserve arm mens du kan. Eller endnu bedre køb en i metal.

 
 

Hvad kan den så

Jeg vil lave en nyt indlæg om kort tid med nogle af de første print jeg har lavet. Dyssen er 0,3mm og hvis jeg printer i 0,1mm lag får jeg et rigtigt godt resultat. Foreløbig er jeg godt tilfreds, der er dog ting der kan forbedres og det vil jeg også skrive om senere.

Opsummering

Hvis du har erfaring med arduino, lidt programmering, og er bare lidt mekanisk fingersnild, så er det ikke noget problem at bygge dette byggesæt. Du skal være indstillet på selv at finde ud af mange ting, men der er meget information at finde om det på nettet. Hvis du ingen arduino erfaring har, eller den mekaniske konstruktion afskrækker dig, så er dette ikke et byggesæt for dig. Hvis jeg skulle gøre noget anderledes ville jeg nok have gået efter et byggesæt med aluminium ramme istedet for. (Fordi jeg regner med at det er mere stabilt - især i forhold til temperatur). Og jeg ville helt klart gå efter en bedre extruder i metal. Hvis du genre vil have support så køb en af de originale Prusa I3 modeller. Det er et Kina produkt og du skal være indstillet på selv at løse problemerne.

Comments

The comments below has been imported from the old website. Currently comments are readonly, meaning you can not make new comments. You will be able to do that when it is ready. For now if you want to get in touch, you can send me an email. If you have problems with something that has a github repository, please make a github issue.

(c) 2010-2023 dingus.dk